måndag 19 oktober 2009

Reaktioner i bloggosfären på Åkessons debattartikel

Jimmie Åkessons debattartikel "Muslimerna är vårt största hot" i dagens Aftonbladet har givetvis väckt starka reaktioner i bloggosfären. Sdharfel.se ska försöka återge debatten och de mothugg som Åkesson får.

Medan många tycks vara förvånade över Åkessons hårdförda retorik låter bloggen Vi i Sverige bli att förvånas.

- Åkessons artikel blottar den fanatism som hittills mest kommit i dagen på Sverigedemokratiska bloggar. Dessa bloggar läses i stort sett bara av de mest fanatiska sverigedemokraterna och av oss som tar hotet på allvar och argumenterar mot dem, skriver bloggen.

På bloggen Fotolasse.se bemöter skribenten Åkesson utifrån en vänsterretorik.

- De missförhållanden med jobb, bostäder, vård, skola och andra verksamheter som drabbar oss till och från beror uteslutande på ökande ekonomiska klyftor. Inte på grund av invandrare eller flyktingar eller muslimer, skriver Fotolasse.

Ungdom mot rasisms ordförande Ola Karlman är kritisk till Aftonbladets publicering av artikeln och uppmanar till gemensamma kraftag mot rasismen i Sverige.

- Jag bjuder härmed in till vidare samtal om hur vi samlas, vad vi ska göra etc. Rasismen växer, utan tvekan. Det är vårt förbannade ansvar att se till att den utvecklingen stoppas!, skriver Karlman i sitt blogginlägg.

Många bloggare och även Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi på religionshistoriska avdelningen vid Lunds universitet, drar paralleller mellan Åkessons artikel och nazisternas retorik på 1930-talet. En av dem är Tokmoderaten :

- Vi tycker oss kunna skönja en liknelse i Jimmie Åkessons och hans Sverigedemokraters synsätt på muslimer som personen som just startade det andra världskriget, ni vet han med mustaschen. Var det inte liknande beskrivelser av det judiska kollektivet som piskade fram hatet hos människor och ställde grupper mot varandra, skriver Tokmoderaten.

Folkpartisten Kjell Josefsson är inne på samma linje.

- Sveriegedemokraterna är det största" hotet mot demokratin sedan 1930-talet, skriver han i sitt blogginlägg.

Robert Hårdh från Civil Rights Defenders menar att Åkessons artikel är osmaklig men inte Hets mot folkgrupp.

- Den snygga kostym, slips och glasögonbåge finns inte, som klarar av att dölja partiets rasistiska och främlingsfientliga värdegrund men valdebatten underlättas av att de nu har framträtt med sina opolerade åsikter och ingenting annat, skriver han.

Dubbe.se är lite inne på samma linje:

Så samtidigt som jag blev chockad, förfärad och förvirrad blev jag också glad. Kanske kan vi nu äntligen få se Sverigdemokraternas sanna ansikte. Förhoppningsvis är det nu ulven tittar fram ur sina fårakläder.

Vänsterpartisten och den förre EU-parlamentariken Jonas Sjöstedt är skarpt kritisk till att Aftonbladet har publicerat Åkessons artikel.

- Det faktum att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti och en värmestuga för gamla fascister har noll nyhetsvärde, det visste vi redan. Nu får istället rasisterna möjligheten både att sprida sina åsikter och att synas i ”debatten om debatten”, skriver han.

Högerbloggen Peace, Love and Capitalism pekar på de uppenbara faktabrister som finns i Åkessons och hans partis argumentation:

Lika lite som man bemödar sig att ta reda på fakta om invandringens ekonomi, grundar man den säkerhetspolitiska analysen på något som helst vetenskapligt underlag.

Bloggen Dackefejden skriver direkt till Jimmie Åkesson:

- Om vi utgår från din hemort Jimmie så vet du att det finns kloka, mindre kloka, starka, svaga, snälla ,elaka, ja kort sagt alla sorters människor som bor i Sölvesborg. Precis så är det på alla andra platser runt om på denna planet. Anledningen till det är att evolutionen har gynnat variationer av egenskaper såväl hos människor som andra djur. Detta är något att fascineras över och Muslimer kan man således inte sätta någon etikett på Jimmie lika lite som man kan sätta en etikett på Sölvesborgsbor.

Bloggen Utsikt från Höjden påvisar att Jimmie Åkesson inte är intresserad av att ta reda på vad svenska muslimer tycker:

- Men Åkesson är såklart inte intresserad av att ta reda på vad muslimer tycker, tänker, känner och upplever. Han vet redan att de är terrorister, fundamentaliser och ett hot mot svenskheten.

Esbjörn Jonsson från Örnsköldsvik hoppas att väljarna inser vad Sverigedemokraterna faktiskt står för.

- Hoppas verkligen att svenska folket inser vad SD står för när dom går till vallokalen nästa år, skriver Jonsson i sitt blogginlägg.
----

Det här inlägget kommer kontinuerligt att uppdateras. Har du skrivit något på temat? Mejla mig din länk på alexander.bengtsson@expo.se