tisdag 15 september 2009

Bakgrund

Hösten 2008 gav Expo ut boken ”Sverigedemokraterna har fel”. Vi hade under lång tid upplevt ett behov från politiker, lärare och andra att hitta sätt att bemöta Sverigedemokraternas politik och argument.

Med boken ville vi påvisa att det inte finns ett enhetligt svar på den sverigedemokratiska politiken. Politik handlar i grunden om motsättningar. En vänsterorienterad person kommer aldrig att kunna bemöta Sverigedemokraternas argumentation med en högersinnad persons argument. Vi ville också slå hål på myten om att Sverigedemokraterna har en dold agenda. Den som tar del av partiets program och propagandaföring märker snart att Sverigedemokraterna härleder nästan alla samhällsproblem till invandringen och det mångkulturella samhället.

Medan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson idiotförklarade boken togs den mer väl emot väl av dem som den var skriven för. Runt om i landet startades studiecirklar och anordnades föreläsningar och seminarier. Bokens första upplaga sålde slut på bara några få månader. Facebookgruppen för boken har i skrivande stund nästan 5000 medlemmar.

Innan sommaren kände vi att det var dags att ta nästa steg i projektet. Vi gick därför ut med ett meddelande till alla medlemmar i Facebookgruppen samt på Expos hemsida och uppmanade alla intresserade att själva skicka in svar. Responsen var oväntat god. Ett femtiotal bidrag skickades in med olika infallsvinklar.

Den 25 september på Bok och biblioteksmässan i Göteborg presenterar vi därför ”Sverigedemokraterna har fel – igen”. En bok där ett flertal skribenter bidrar med sina bästa argument. I boken har vi samlat allt ifrån fackligt aktiva ungdomar till folkpartistiska kommunalråd och bloggare. Boken är inte Expos svar på den sverigedemokratiska politiken utan snarare en rad exempel på hur man som antirasist kan argumentera mot partiet och dess företrädare.

På den här hemsidan är det tänkt att du ska kunna följa vårt arbete med boken. Dels kommer vi lägga upp information från föreläsningar men också att livesända en del förläsningar runt om i landet. Vi kommer också kontinuerligt lägga upp intressanta länkar till debattartiklar, blogginlägg och annat där Sverigedemokraternas världsbild ifrågasätts.

Tillsammans säger vi vad alla tänker: Sverigedemokraterna har fel!